Nieuwe wijnen, Nieuwe etiketten

De nieuwe lichting wijnen zijn weer binnen! Ze gaan hard, want er wordt weer volop ingeslagen om met het mooie weer te kunnen genieten van een frisse Grüner Veltliner of een licht gekoelde Zweigelt. Mooie wijnen van Winzerfamilie Artner Josef uit Burgenland Oostenrijk.

29 oktober 2018

Welkom herfst!

Met een prachtige zomer achter de rug, wordt het nu toch echt tijd voor de herfst. Wat hebben wij deze zomer genoten van de zonnige dagen. Zelfs de druiventrossen in Oostenrijk, Italië en Duitsland zagen er heel goed uit. mooi en vol!  In Augustus zijn de wijnboeren in Europa al begonnen met de druivenoogst. Dat is relatief vroeg en dat beloofd wat voor de nieuwe lichting wijnen. Wij kijken er naar uit!

De eerste dagen van herfst hebben we al kunnen genieten van de prachtige herfstkleuren, de paddenstoelen die overal weer te voorschijn komen en lekker wandelen tussen de gevallen bladeren. Overdag een frisse neus halen en als we ’s avonds weer thuis zijn is er niets lekkerder om de kaarsjes aan te steken en het gezellig te maken in huis. Even de dag bespreken met één van je favoriete wijnen in je glas.

Het culinaire wildseizoen is weer gestart en we kunnen volop genieten van de culinaire wildgerechten. Overal lezen we heerlijke wildgerechten om thuis klaar te maken. Om je gerecht echt goed te laten smaken hoort daar natuurlijk een mooi glas wijn bij! Jouw wildgerecht smaakt toch echt veel lekkerder met een goed glas wijn!

Maar welke wijn past nu bij wild?

Wildpaté: 
Vaak wordt wildpaté geserveerd als voorgerecht. Dan is het niet verstandig met een krachtige wijn te beginnen. Een  lichte, soepele rode wijn, zoals een Spaanse Crianza of een 12 maanden op hout gelegen Pinot Noir zou goed samengaan met een Wildpaté. In de smaak zijn deze wijnen wel soepel, maar blijven goed in harmonie met de wildpaté.

Haas:
Haas kan je op verschillende manieren bereiden. Daardoor passen er ook verschillende soorten wijn bij haas. Zit je te denken aan een hazenrugfilet? Dan zou een pinot noir goed samengaan. Een echt najaarsgerecht is bijvoorbeeld de hazenpeper. Dan adviseer ik je een stevigere wijn te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een Argentijnse Malbec of een Italiaanse Primitivo.

Wildragout: 
Bij een wildragout mag je best een stoere wijn drinken. Je kan dan denken aan de stevige Malbec wijn of wat dacht je van wat meer ‘luxe’  en drink dan een mooie Grand Cru wijn bij je wildragout.

Fazant:   
Bij Fazant zijn verschillende mogelijkheden. Serveer je Fazant met zuurkool, dan past een mooie Chardonnay uit Oostenrijk er heel goed bij. Wanneer de fazant gebraden wordt en je wilt eens iets unieks drinken? Kies dan eens voor de Gewürtztraminer.  De Gewürtztraminer heeft een kruidige smaak en past heel goed bij gebraden fazant. Super leuk om dit te proberen! Heel verrassend.

17 september 2018

Rood uit Oostenrijk 2015 toont kwaliteit

Oostenrijk staat bekend als land voor witte wijn, vooral van de “nationale” druif grüner veltliner. Maar blauwe druivenrassen winnen al jaren terrein en de wijnen zijn bovendien bijzonder goed. Onlangs, op Oostenrijks grootste wijnbeurs VieVinum, liet ik daarom de witte wijnen links liggen en ging op zoek naar rode kwaliteitswijnen. [Bron:Perswijn]

11 juni 2018

De zomer bij DeWijnkamer.nl
De nieuwsbrief van deze maand staat weer boordevol nieuws. Zo hebben wij de afgelopen maanden hard gewerkt aan onze privacy & policy beleid. Beter bekend als de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Wist je dat je in de zomer ook prima kan genieten van een heerlijke rode wijn? Lees er alles over in de nieuwsbrief. Verder lees je over het project van “Kidsstop” in Zuid Afrika. Ga er lekker voor zitten onder het genot van een glaasje wijn!

Nieuwsbrief

09 Mei 2018

Rosé geur en zonneschijn, dan wil je alleen nog maar buiten zijn! 
Met een rosé in je glas is het extra genieten op je eigen terras. Waar denk jij aan bij een goed glas rosé? Is het de kleur of de geur van zomers fruit? Moet een rosé zoet of droog zijn? Ook in de wereld van rosé wijnen vind je verschillende smaken. Of je nu van een lichte of van een dieproze kleur houdt? Of van droog of zoet. Er is altijd een passende wijn voor jou!

Tijdens mijn zoektocht naar een passende rose, was ik vooral op zoek naar één waarvan de kleur overeenkomt met de smaak. Al gauw haak ik af als ik die lekker zoet rose kleur zie en hij proeft gort droog. Totdat ik de rose van Josef Artner heb gedronken. Wauw dat is mij er één…

Op uitnodiging van Josef Artner hebben wij afgelopen zomer een prachtige fietstocht gemaakt door zijn wijngaard. Josef had zelf al 3 jaar niet meer gefietst en je zag zijn glimlach op zijn gezicht! Hij vertelde ons vol trots over zijn wijngaard en de wijnproductie. Halverwege deze tocht werden wij verrast met een heerlijk picknick die zijn vader had verzorgd. Onder het genot van een fantastische lunch met natuurlijk een goed glas rosé zaten wij volop te genieten van de wijngaarden en het schitterende uitzicht op de Neusiedlersee. Langs de oevers van de Neusiedlersee (40 km onder Wenen) staan de Blaufrankische en Zweigelt druiven lekker te groeien in de zon. Om daar uiteindelijk deze fijne rosé van te maken.

Josef Artner, van Artner’s Work Wines uit Burgenland Oostenrijk is een gepassioneerde wijnboer die op traditionele wijze zijn druiven verwerkt tot overheerlijke ‘rose-pareltjes’. Alle druiven worden met de hand geselecteerd en geplukt. Dit kost natuurlijk wel wat tijd om een goede kwaliteitswijn te produceren! Het is het wachten meer dan waard, want als je één glas rosé drinkt wil je absoluut meer.

De rosé kenmerkt zich met een zomerse, dieproze kleur en in de smaak vers zomerfruit met een hintje kruidigheid die te danken is aan de Blaufrankische druif. Deze rosé is goed te drinken als aperitief op het terras. Maar kan ook heel goed samen met een frisse zomersalade of heerlijk visgerecht. Visgerechten van de barbecue in combinatie met deze rosé is een echte aanrader!

– Making good win is a skill. Fine wine is an art-  R. Mondavi

30 April 2018

Je hebt ze waarschijnlijk wel eens gezien. De rood-wit-rode wijndop met een kwaliteitsnummer erop. Maar wat betekent dit? Oostenrijk kent de strengste en meest uitgebreide wijnwetgeving. Geen wijn wordt verkocht zonder een kwaliteitskeurmerk. Ook wel “Staatliche Prüfungsnummer” genoemd.

Qualitäts- en Prädikatswein hebben een gecontroleerde herkomst en de opbrengst per hectare is beperkt. Zo mogen zij maximaal 9000 kilo per hectare oogsten. Produceert de wijnboer meer dan 9000 kilo per hectare, dan mogen zijn wijnen geen Qualitäts- of Prädikatswein genoemd worden. Dan mag de wijnboer het verkopen onder de noemer “Wein”.

Kwaliteitswijn volgorde:

  • Wein (Met eventuele vermelding van de druivenras en jaartal)
  • Landwein; Dat zijn de IGP wijnen van Oostenrijk Zij onderscheiden zich in drie gebieden: Weinland, Steierland en Bergland
  • Qualitätswein; Dit is de AOP wijn van Oostenrijk. Er zijn 16 wijnbouwgebieden. Bovendien zijn er 8 gebieden die zich DAC mogen noemen. Die afkorting staat voor Districtus Austriae Controllatus;
  • Prädikatswein

Qualiteits- en Prädikatswein worden twee keer door de overheid gecontroleerd. Op de volgende punten wordt gelet:

  • Wijntechnische, chemische keuring, waarbij de samenstelling wordt beoordeeld
  • Een proefcommissie die de smaak van de wijn beoordeeld

De goedgekeurde wijnen krijgen een etiket en het “Staatliche Prüfungsnummer” op vermeldt staat. Kwaliteitswijnen uit Oostenrijk zijn herkenbaar aan de rood-wit-rode wijncapsule.

Bij het kopen van een Oostenrijkse wijnen zul je altijd de rood-witte-rode wijndop tegenkomen. Daarmee ben je gegarandeerd van een goede kwaliteitswijn. Naast de rood-witte-rode wijndop kan je het woord “Qualitätswein” terug vinden op het etiket.

Oostenrijkse wijnen

(Bron: Passie voor Horeca)

De waardering van www.dewijnkamer.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.